Meyve ve sebzelerin üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlanma,
Tarlada üretimi yapılan tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri; çayır, mera, yem bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bakımı, hasadı ve pazara hazırlanma,
İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve kesme çiçeklerin üretim, bakım ve kültürel işlemleri, çiçekçilik organizasyonlarını yürütme, el ve masa düzenlemeleri, sepet-çelenk, sabit, hareketli, açık ve kapalı mekânların süslemelerini yapma,
Peyzaj projesi okuma ve ölçeklendirmeleri, dış mekân süs bitkileri, inşai ve mimari yapı elemanları, projeyi araziye uygulama, çim alan tesisi, özel bahçe tanzimleri ve bahçe bakımı yapma,
Tarım alet-makinelerinin bakımı, onarımı ve kullanımı ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. .
Meslek liselerinin Tarım alanından mezun olanlar, "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanları ile yerleşebileceklerdir.
Kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın mezun oldukları dal ile ilişkili olarak;
Tahıl yetiştiriciliği, baklagil yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, çayır- mera ve yem bitkileri yetiştiriciliği ile ilaç ve baharat bitkileri yetiştiriciliği,
Meyve, bağ ve sebze yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, organik ve alternatif ürün yetiştiriciliği, meyve ve bağ fidanı üreticiliği, fide yetiştiriciliği ve sebze tohumu üreticiliği,
İç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, kesme çiçek ve kesme yeşillik yetiştiriciliği,
Peyzaj çalışmaları, çim alan tesisi ve özel bahçe tanzimleri yapan işletmelerde çalışabilirler.
Tarım |
Öğretim Programları |
Öğretim süresi |
---|---|---|
ÖNLİSANS | Arıcılık | 2 |
Bağcılık | 2 | |
Bahçe Tarımı | 2 | |
Bitki Koruma | 2 | |
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi | 2 | |
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi | 2 | |
Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği | 2 | |
Endüstriyel Tavukçuluk | 2 | |
Et ve Ürünleri Teknolojisi | 2 | |
Fındık Eksperliği | 2 | |
Fidan Yetiştiriciliği | 2 | |
Kesme Çiçek Yetiştiriciliği | 2 | |
Kuruyemiş Üretimi ve Teknolojisi | 2 | |
Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği | 2 | |
Mantarcılık | 2 | |
Organik Tarım | 2 | |
Ormancılık ve Orman Ürünleri | 2 | |
Pazarlama | 2 | |
Peyzaj ve Süs Bitkileri | 2 | |
Süt ve Besi Hayvancılığı | 2 | |
Şarap Üretim Teknolojisi | 2 | |
Tarım | 2 | |
Tarım Makineleri | 2 | |
Tarımsal İşletmecilik | 2 | |
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi | 2 | |
Tarla Bitkileri | 2 | |
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler | 2 | |
Tohumculuk | 2 | |
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi | 2 |
Tarım |
Öğretim Programları |
Öğretim süresi |
---|---|---|
LİSANS | Endüstriyel Tarım Mühendisliği | 4 |
Makine Mühendisliği | 4 | |
Organik Tarım İşletmeciliği | 4 | |
Tütün Eksperliği | 4 | |
Makine ve İmalat Mühendisliği | 4 |